De beuk gaat erin, bij Farmers Defense Force

Dinsdag verloopt het ultimatum van de Farmers Defence Force (FDF) aan landbouwminister Schouten. Als de bewindsvrouw haar voermaatregel niet intrekt, starten de boeren hun tractoren weer. De kans dat dat gebeurt is reëel, omdat Schouten al liet weten hun eis naast zich neer te leggen. Waar draait deze ruzie om?

In het kort

Dinsdag verloopt ultimatum boeren aan landbouwminister Schouten om voermaatregel in te trekken.

Niet alleen militante boeren, maar een breed en bont gezelschap is tegen Schoutens plan.

Schouten vindt alternatieven oncontroleerbaar, maar Schoutens plan zal falen, zeggen critici.

'Nederland, werk volgende week woensdag massaal thuis!' Met die opvallende oproep kondigde de radicale boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) deze week een nieuwe landelijke actiedag aan op woensdag 22 juli. Hinder is niet uitgesloten, klonk het dreigend.

Veehouders protesteren al weken verspreid door het land tegen een omstreden veevoermaatregel van landbouwminister Carola Schouten. FDF stelde de ChristenUnie-minister zelfs een ultimatum: als Schouten haar maatregel niet vóór komende dinsdag intrekt, starten de boeren hun tractoren weer. De kans dat dat gebeurt, is reëel. Schouten heeft al laten weten deze eis naast zich neer te leggen.

Het zijn dit keer niet alleen de militante veeboeren van FDF die ageren tegen de stikstofaanpak van het kabinet. De voermaatregel roept ook verzet op bij gematigde geledingen in de landbouwsector, dierenartsorganisatie KNMvD en linkse oppositiepartijen als GroenLinks en Partij voor de Dieren. Zelfs milieuactivist Johan Vollenbroek, de man die met zijn organisatie Mobilisation for the Environment het oude stikstofbeleid van het kabinet met succes aanvocht bij de Raad van State, is tegen.

Bron: Het Financieele Dagblad

Lees meer (PDF) »

Delen met Facebook